HVAA BASEBALL RULES 

Coach Pitch LEAGUE

1. 
Purpose 


a. 
These programs are intended to teach the youth of our community fundamental skills, sportsmanship and teamwork, and also to provide friendly competition and enjoyment. They are not intended as a staging center for adult egos. Any adult participant or spectator who is overly aggressive, uses abusive language, or creates a climate which is contrary to the goals stated above will be asked to leave the playing field and risks expulsion from HVAA sponsored activities. 

2. 
Schedule

a. 
Game times are shown on the schedule posted on the HVAA website. A forfeit takes place if either side is unable to field a team 15 minutes after the scheduled game time elapses.


b. 
The home team is entitled to the use of the field for practice for the 10 minutes prior to game time. (Any time prior to 20 minutes will be shared.)


c. 
No inning of a Saturday game may begin more than 2 hours after the time the game was started. 

3. 
Playing field

a. 
The managers shall decide on the fitness of the playing field before the game begins. Once the game begins, the managers shall have complete control of the game, including decisions relating to darkness and playing conditions. In case of lightning, the game must be stopped immediately and all youths be taken off the field.


b.
Base distance ‑ sixty feet.


c.
Distance from home plate to pitcher's mound forty‑six feet. The coach pitching needs to stay in contact with the dirt on the pitchers mound.  The coaches must pitch overhand to help prepare the players for the minor league where the children pitch. Each coach pitches to his or her own teams. 


d.
Home team players will sit behind the third base line and the visiting players behind the first base line.


e.
Home team coaches are responsible for preparing the field prior to the game.  Preparation consists of placing bases at the proper location, raking the infield if needed, and removing any foreign objects from the field that would hinder play or present a hazard to the players during the conduct of the game.  All field preparations must be completed at least 20 minutes prior to the scheduled game time to permit warm-up time for both teams as mandated by rule 2b above.

4.
Equipment

a.
Shoes with metal spikes are prohibited. Shoes with molded rubber cleats are permissible.


b.
Equipment will be provided by HVAA.  It will be located in the lock box on the first base side.  All coaches are provided with the lock combo.

c. 
Each player must be in full uniform, including cap. A player on the playing field may wear no jewelry (i.e. earrings, rings, watches, bracelets, and necklaces).


d. 
Catchers must wear all HVAA provided protective equipment, including mask, helmet, chest protector, and leg guards during practice, warm‑ups and regular games.  Additionally, catchers are required to wear athletic cups during all practice and games.  This item of protective equipment is NOT provided by HVAA.

e. 
Managers are responsible for returning equipment to the lock box.

f. 
During games, all equipment must be kept in the dead ball area. 

5. 
Participation


a. 
Five minutes before the game begins, the managers shall proceed to home plate and meet for the exchange of lineups and a discussion of the ground rules.


b. 
All players must bat and do so in the batting order.


c. 
Youths must play at least 2 innings in the field within the first 4 innings. The purpose of this rule is to insure youths playing time prior to darkness


d. 
Each team must field 8 players, provided they are in attendance and available to play.  The extra fielder will be an outfielder and must begin each pitch with both feet on the outfield grass.  The intent of this extra player is twofold:  first to provide more playing times for each player, and second to provide additional defensive support in the outfield.  The tenth fielder is not permitted to act as an additional infielder during play.  To reinforce this rule, play will be stopped and all base runners will be awarded a base if the tenth fielder:



(1)
receives a throw intended for an infield position that would cause a force out on a ground ball. 



(2)
 receives a throw intended for an infield position and tags out, or attempts to tag out a base runner.

This provision DOES NOT APPLY to a tenth fielder backing up throws to infielders, and receiving the ball as a result of the infielder missing the ball, provided that he started the play with both feet on the outfield grass as required by rule 5d above.


e. 
A team shall not be permitted, at any time during the game, to play with less than 7 players.  Playing with 6 or fewer players constitutes a forfeit. 

6. Regulation Game


a. 
Six innings is a regulation game. A game that is at least 3 completed innings long will be considered official.


b. 
A game called due to weather conditions or darkness reverts to the score at the end of the previous full inning. These decisions should be made mutually by the two managers always considering the children's safety and health.


c.
A regulation inning is:



(1)
Three outs or six runs scored (per side) whichever comes first. 



(2)
A team's inning ends when the sixth run of the inning crosses home plate.

7. General Rules of Play

a.
Fielding:



(1)
The infield fly rule will not be called in this league. 



(2)
No player may play the same position more than three innings per game. This will allow all the players to gain experience in all the positions. This does not occur in the more competitive leagues.



(3)
Hidden ball tricks are not permitted.


b.
Batting:


(1)
Players cannot walk in this league. They can only reach base by hitting the ball. 



(2)
No bunting is permitted in the league.



(3)
In the interest of keeping the game moving, if a player is reluctant to swing at pitches, they must vacate the batter's box after eight pitches. This will count as an out and the next batter will come to bat.



(4)   A batted ball that lands on the outfield grass will count as a double.  All runners can advance two bases.


c.
Base running:



(1)
Leads from base are not permitted.  Runners must remain on the base until the batter hits the ball.



(2)
Stealing is not permitted in this league.



(3)
Players should be encouraged to stop at the next base on an overthrow even if the ball remains in play. They should not just keep running on the premise that the ball will not be caught. 



(4)
Overthrows occur when a thrown ball enters the dead ball area (goes outside the fenced area, travels past the imaginary line extending from these fences toward the outfield, or goes over or on the backstop).  The ball is dead and each runner will get the base he is heading toward and an additional base.




(a)
Any ball that gets by a fielder and does not enter the dead ball area is alive and considered to be playable; runners may advance at their own risk.




(b)
For fields on which there are no fences, the dead ball area shall be agreed upon prior to the game.




(c) 
Balls hitting the fence will be considered live.

8.
Player , Coach, and Spectator Conduct


a. 
All players must be kept under control at all times.


b. 
All players and spectators must be kept away from the backstop. No harassment of the batter will be permitted.


c. 
Throwing or kicking of equipment is forbidden.


d. 
Only base coaches may be on the base lines.


e. 
All players not involved in play must remain on the bench.


f. 
Since this league is primarily instructional, two coaches or assistants will be allowed in the field to help with the defensive team, providing they do not interfere with play.


g. 
On-deck batters must be in the dead ball area with their equipment.

9.
Appeals

There are no appeals in this league. The calls of the coaches on the field are final. If a situation arises that cannot be resolved on the field through a discussion between the two coaches, then the teams should be sent home ending the game at that point. The problem should then be addressed to the league commissioner. 

10.
Rules Not Covered by this Document
Rules not specifically dealt with herein shall be in accordance with other HVAA rules or Cal Ripken League rules.

11. 
Playoffs
At the end of the regular season, this league will have a round robin single elimination tournament. This will not be based upon any regular season standings, teams will be drawn randomly after the season. The commissioner of the league will discuss all rules for this tournament at the end of the season with the coaches.

